Πράσινο Τσάι – Ιδιότητες και Οφέλη

Πολλοί ειδικοί μιλούν για το πράσινο τσάι, για τα πιθανά πλεονεκτήματα του, από την αντιμετώπιση του καρκίνου μέχρι τα οφέλη για την καρδιά.

Είναι δύσκολο να μη μιλήσουμε με ενθουσιασμό για το πράσινο τσάι.

Πάνω από μια δεκαετία έρευνες για τα πλεονεκτήματα του πράσινου τσαγιού, ειδικά για την πιθανότητα να καταπολεμά τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις αποτελούν αξιοπερίεργο, όπως οι ελάχιστες μελέτες για το ρόλο του πράσινου τσαγιού στην μείωση της χοληστερίνης, στην καύση του λίπους, στην πρόληψη του διαβήτη και των εγκεφαλικών καθώς και την αποτροπή της άνοιας.

Τα πραγματικά στοιχεία είναι ακόμα ελλειπή, τα περισσότερα ευρήματα μέχρι σήμερα προέρχονται από τα εργαστήρια.

Οι περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες σε ανθρώπους εστιάζουν στην επίδραση του πράσινου τσαγιού στις καρδιακές παθήσεις και στον καρκίνο και είναι πολλά υποσχόμενες, αλλά η πλειονότητα τους έχει διεξαχθεί στην Ανατολή που το πράσινο τσάι αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφή τους. Τα αποτελέσματα είναι πιθανώς επηρεασμένα και από άλλους διατροφικούς παράγοντες, σχετικούς με τον τρόπο ζωής, όπως την υψηλή κατανάλωση ψαριού και πρωτεϊνών σόγιας.

Πάντως όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το πράσινο τσάι περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά και συστατικά τα οποία βοηθάνε στην διατήρηση της καλής υγείας.

Τα πανίσχυρα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού

Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού, τα οποία ονομάζονται κατεχίνες, συλλέγουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να καταστρέψουν το DNA και να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου, θρόμβους στο αίμα και αρτηριοσκλήρωση. Τα σταφύλια και τα μούρα, το κόκκινο κρασί και η μαύρη σοκολάτα έχουν επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Λόγω της μικρής επεξεργασίας του πράσινου τσαγιού – τα φύλλα του ξεραίνονται και επεξεργάζονται με ατμό και δεν υπόκεινται σε ζύμωση όπως το μαύρο τσάι και το τσάι ουλόνγκ (oolong) – οι μοναδικές κατεχίνες του, ειδικά η επιγαλλοκαχετίνη (EGCG), έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Παραμένει όμως το ερώτημα, πόσο πράσινο τσάι πρέπει να καταναλώνουμε ώστε να αποκομίσουμε οφέλη για την υγεία μας; Η EGCG δεν είναι άμεσα διαθέσιμη για τον οργανισμό μας, με άλλα λόγια η EGCG δεν χρησιμοποιείται πάντα επαρκώς από το σώμα μας.

Διακεκριμένοι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να ξεπεράσουμε το θέμα της φτωχής βιοδιαθεσιμότητας καθώς και άλλα θέματα ώστε να επωφεληθούμε από τα περισσότερα πλεονεκτήματα του. Και ήδη έχει μελετηθεί η συνθετική μορφή της EGCG, στην συρρίκνωση καρκινικών όγκων του προστάτη σε ποντίκια, με επιτυχία.

Πράσινο Τσάι εναντίον του καρκίνου;

Επιστήμονες στην διατροφική επιδημιολογία υποστηρίζουν ότι μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμα ότι έχει αποδειχτεί στο εργαστήρι, ότι η EGCG του πράσινου τσαγιού ρυθμίζει και περιορίζει την ανάπτυξη του καρκίνου και σκοτώνει τα κύτταρα τα οποία αναπτύσσονται ανώμαλα.

Επιδημιολογικά, η πρόκληση είναι να βρεθούν πληθυσμοί που πίνουν πολύ πράσινο τσάι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τον καρκίνο είναι πάντα πολύ δύσκολο να βρεθεί το σημείο αποκάλυψης, ή το σημείο κατά το οποίο τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Και πάλι είναι δύσκολο να μην ιντριγκαριστούμε από τις λίγες μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους που αποδεικνύουν ότι η πόση τουλάχιστον δύο φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα περιορίζει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Μια από αυτές τις μελέτες, που έλαβε μέρος στην Ιαπωνία και συμπεριλάμβανε 500 γυναίκες με καρκίνο μαστού σταδίου Ι και ΙΙ, απέδειξε ότι η αύξηση της κατανάλωσης του τσαγιού πριν και μετά την χειρουργική επέμβασή σχετιζότανε με χαμηλότερη επανεμφάνιση του καρκίνου.

Μελέτες στην Κίνα απέδειξαν ότι όσο περισσότερο τσάι έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου, του οισοφάγου, του προστάτη, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου.